Bij het het einde van het dienstverband heeft een werknemer recht op uitbetaling van de opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Maar wat is nu eigenlijk de waarde van een vakantiedag?
Volgens een recente uitspraak van de rechtbank Groningen geldt er voor het bepalen van de waarde van een vakantiedag een ruim loonbegrip en moeten ook een bonus en het werkgeversdeel pensioenpremie daarbij worden meegeteld.
Uitbetalen vakantiedagen, hoe zit het ook al weer?
Bij het einde van de arbeidsovereenkomst heeft een werknemer volgens de wet (artikel 7:641 van het Burgerlijk Wetboek) recht op uitbetaling van de opgebouwde en niet genoten vakantiedagen. Ook als partijen via een vaststellingsovereenkomst het dienstverband met wederzijds goedvinden beëindigen, worden er vaak afspraken gemaakt over het uitbetalen van de vakantiedagen. In de overeenkomst wordt dan bijvoorbeeld opgenomen dat de werknemer nog recht heeft op uitbetaling van x-aantal vakantiedagen. Toch blijkt in een aantal gevallen dat er tussen partijen alsnog onenigheid bestaat over de waarde die dit vakantiedagensaldo vertegenwoordigt.
De waarde van een vakantiedag: 13e maand, vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslagen tellen mee.
De waarde van een vakantiedag wordt berekend aan de hand van het vakantieloon van de werknemer. Er kan echter onduidelijkheid ontstaan over wat er nu precies moet worden verstaan onder het ‘vakantieloon’. Welke looncomponenten moet een werkgever meenemen om het vakantieloon en daarmee de waarde van een vakantiedag vast te stellen?
Volgens het Europese Hof van Justitie moet het vakantieloon dat de werknemer ontvangt vergelijkbaar zijn met het loon dat de werknemer ontvangt als hij gewoon werkt en mag een werknemer geen nadeel ondervinden van het opnemen of het laten uitbetalen van vakantiedagen. Er moet dus worden uitgegaan van het gebruikelijke loon en daarbij geldt een ruim loonbegrip. Volgens vaste rechtspraak moet een werkgever bij het vaststellen van het vakantieloon naast het basissalaris in ieder geval ook rekening houden met een 13e maand, het vakantiegeld en onregelmatigheidstoeslagen die een werknemer ontvangt. Ook een bonus/winstdelingsregeling en het werkgeversdeel pensioenpremie tellen mee.
De rechtbank Groningen lijkt het ruime loonbegrip hiermee dus nog verder opgerekt te hebben en niet uitgesloten is dat er in de toekomst nog meer looncomponenten tot het vakantieloon gerekend kunnen worden.